Πράσινη οδήγηση: Πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων

Έχεις διαβάσει πολλά για τα υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά έχεις διαβάσει αρκετά ώστε να γνωρίζεις όλα τους τα πλεονεκτήματα; Κατά 99% ξέρεις όλα τα οφέλη που έχει ένα συμβατικό αυτοκίνητο και τι να περιμένεις όταν κάνεις τη λίστα εξόδων στο τέλος του μήνα. Τα υβριδικά όμως έρχονται με τις δικές τους τεχνολογίες, αλλά και με οφέλη για το περιβάλλον και την… τσέπη σου, που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν όλα όσα ήξερες για την οδήγηση.

Τι είναι ένα υβριδικό αυτοκίνητο;

Ένα υβριδικό αυτοκίνητο είναι ουσιαστικά η «χρυσή τομή» ανάμεσα σε ένα συμβατικό και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς διαθέτει δύο κινητήριες μονάδες, έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα, αλλά και δύο διαφορετικές μπαταρίες. Κατά τη μετακίνηση, το υβριδικό όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει μια από τις δύο πηγές ενέργειας ή και να τις επιτρέψει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας αποδοτικό τρόπο μετακίνησης, με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2, εξοικονόμηση ενέργειας και δεκάδες ακόμα οφέλη, που δίνουν προβάδισμα σε όσους θέλουν να εντάξουν την “πράσινη οδήγηση” στη ζωή τους και να αξιοποιήσουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων.

Τι εννοούμε όταν λέμε Πράσινη Οδήγηση;

Η πράσινη οδήγηση είναι όρος που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και συμπυκνώνει την έννοια της φιλικής προς το περιβάλλον οδήγησης. Όσο λιγότερη η κατανάλωση καυσίμου, τόσο λιγότερη και η ρύπανση. Φυσικά, υπάρχουν τρόποι μείωσης της κατανάλωσης και στα συμβατικά αυτοκίνητα όπως έξυπνες μετακινήσεις, καλή συντήρηση αυτοκινήτου, σωστή θερμοκρασία κινητήρα.

Όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ένα υβριδικό αυτοκίνητο

Ευελιξία, οικονομία, βιωσιμότητα και κορυφαία οδηγική εμπειρία είναι μόνο μερικά στοιχεία στη λίστα με τα πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων. Η υβριδική τεχνολογία εξελίσσεται στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και αυτό επιβεβαιώνεται σε όλα τα hybrid αυτοκίνητα τελευταίων γενιών που εντυπωσιάζουν με τα μοναδικά συστήματα τεχνολογίας και τη δυναμική εμπειρία που εξασφαλίζουν σε κάθε μετακίνηση.

Πλεονέκτημα #1: Οικονομία Καυσίμου

Δεν είναι τυχαία από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων, αφού έχουν εξαιρετική απόδοση καυσίμου. Με δυνατότητα χρήσης του ηλεκτροκινητήρα, το υβριδικό έχει μία ακόμα πηγή ενέργειας και ισχύος που συμπληρώνει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, έχοντας μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εξασφαλίζοντας πιο οικονομική οδήγηση. Ειδικά στα αυτοκίνητα πόλης, όπου διατηρούνται χαμηλές ταχύτητες και αξιοποιείται περισσότερο ο ηλεκτροκινητήρας, η κατανάλωση καυσίμου και το κόστος λειτουργίας τους είναι σημαντικά μειωμένο.

Πλεονέκτημα #2: Οικολογική οδήγηση φιλική προς το περιβάλλον

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε με άνεση τα hybrid αυτοκίνητα “eco-friendly” καθώς διαθέτουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκπέμπουν λιγότερους ρύπους CO2 και έχουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι αποτελούν μια άριστη λύση στην οικολογική οδήγηση.

Πλεονέκτημα #3: Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας θεωρούνται από τα πιο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων. Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γίνεται σε γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο και έτσι ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει 122 gr/km δεν πληρώνει τέλη, ενώ αν εκπέμπει πάνω από 123 gr/km επιβαρύνεται ανάλογα. Συνεπώς, είτε απαλλάσσονται πλήρως είτε είναι πολύ χαμηλά.

Πλεονέκτημα #4: Άνετη και αθόρυβη οδήγηση… χωρίς φασαρία κινητήρων

Χάρη στον ηλεκτροκινητήρα, ο θόρυβος που παράγουν είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, γεγονός που τους δίνει σίγουρα ένα υβριδικό πλεονέκτημα κατά την οδήγηση στην πόλη.

Πλεονέκτημα #5: «Φρένο» στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Τα τελευταία χρόνια τα υβριδικά αυτοκίνητα βάζουν φρένο στην κατανάλωση καυσίμου, εξελίσσονται διαρκώς και εμπλουτίζονται με ακόμα πιο βιώσιμες τεχνολογίες.

Αντιμέτωπη με νέες ενεργειακές απαιτήσεις, η Suzuki εξελίσσει διαρκώς τα υβριδικά Suzuki μοντέλα της και μένει πιστή στο περιβαλλοντικό όραμα Suzuki αξιοποιώντας πράσινες τεχνολογίες, που προσφέρουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση και λιγότερες εκπομπές CO2.

Πλεονέκτημα #6: Αυτονομία από Εξωτερικές Πηγές Φόρτισης

Το Σύστημα Αναγεννητικής Πέδησης ενεργοποιείται για να συλλέξει ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την πέδηση, και να την αποθηκεύσει στην μπαταρία του οχήματος. Όταν οδηγείς ένα υβριδικό αυτοκίνητο και πατάς φρένο, το Σύστημα Αναγεννητικής Πέδησης ‘’φορτίζει’’ το αυτοκίνητό σου, προσφέροντας αυτονομία από τις εξωτερικές πηγές ενέργειας.

Πλεονέκτημα #7: Μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης

Τα hybrid αυτοκίνητα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση. Διαθέτουν πληθώρα υβριδικών πλεονεκτημάτων και προσφέρουν οικονομία στην μετακίνηση, τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης έχει διαρκώς εναλλαγές. Έτσι αποτελούν ελκυστική κατηγορία αυτοκινήτων με υψηλή μεταπωλητική αξία. Είναι βέβαιο πως είτε έχεις το καλύτερο υβριδικό μοντέλο είτε έχεις πιο παλιά έκδοση, θα βρεις πολύ γρήγορα αγοραστές και σε πολύ καλή τιμή.  

Πλεονέκτημα #8: Φόρτιση Χωρίς Περιορισμούς

Σήμερα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υβριδικών αυτοκινήτων με διαφορετικούς τρόπους φόρτισης: Τα mild & strong υβριδικά αυτοκίνητα ανακτούν ενέργεια μέσω του κινητήρα εσωτερικής καύσης ή αξιοποιώντας το έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας, χωρίς τον χιλιομετρικό περιορισμό της φόρτισης. Έτσι, δεν θα χρειαστεί ποτέ να φορτίσεις το υβριδικό σου αυτοκίνητο, καθώς θα επαναφορτίζεται κατά την επιβράδυνση. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο προορισμός, μακρινά ταξίδια ή σύντομες διαδρομές εντός πόλης, η τεχνολογία Suzuki HYBRID σου προσφέρει τα οφέλη της διαρκώς, χωρίς περιορισμούς.

Πλεονέκτημα #9: Βελτιωμένη εμπειρία οδήγησης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τα βασικά πλεονεκτήματα των υβριδικών είναι η αναβαθμισμένη εμπειρία οδήγησης. Έχουν αθόρυβη λειτουργία, η εναλλαγή μεταξύ των κινητήρων είναι ανεπαίσθητη και προσφέρουν ομαλή επιτάχυνση. Τα hybrid cars έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίζουν καλύτερη εμπειρία οδήγησης και αρκεί ένα test drive για να δεις την ευελιξία τους.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων; Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν εισάγει μια νέα εποχή οδήγησης και έχουν αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, καμία τεχνολογία δεν είναι απαλλαγμένη από μειονεκτήματα, έτσι και τα υβριδικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν εξαίρεση.

●      Είναι κατάλληλα μόνο για οδήγηση στην πόλη

Συχνά στα μειονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων αμφισβητείται η δυνατότητά τους να υποστηρίξουν εκτός δρόμου διαδρομές.

Πώς το λύνει η Suzuki: H Suzuki δίνει στους οδηγούς την δυνατότητα να διαλέξουν Hybrid SUV αυτοκίνητο με στιβαρό σχεδιασμό, περιπετειώδη χαρακτήρα και μοναδική τετρακίνηση, με ενσωματωμένη τεχνολογία ALLGRIP που επαναπροσδιορίζει την ασφάλεια και την άνεση, για συναρπαστικές μετακινήσεις τόσο στον αστικό ιστό, όσο και για off road διαδρομές και απαιτητικούς προορισμούς.

Δες εδώ 10 SUV off-road διαδρομές που μπορείς να κάνεις με μόλις 1 ρεζερβουάρ βενζίνης!

 ●      Έχουν υψηλό κόστος απόκτησης

Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι επίσης γνωστά ως πιο premium, καθώς οι τιμές τους είναι συνήθως πιο αυξημένες σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η τιμή αυτή αντισταθμίζεται εύκολα και κάνει απόσβεση χάρη στο χαμηλό κόστος χρήσης, τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και την μεταπωλητική αξία.

Πώς το λύνει η Suzuki: H Suzuki φροντίζει πάντα να προσφέρει προνομιακές τιμές αγοράς σε αναλογία με τα χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες κάθε υβριδικού αυτοκινήτου, παρέχοντας επιπλέον με 5 έτη εγγύηση καλής λειτουργίας. Στον τιμοκατάλογο Suzuki μπορείς να δεις τις διαβαθμίσεις και να διαλέξεις - ανάμεσα σε διαφορετικές εκδόσεις - το αυτοκίνητο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

●      Απαιτούν πολύ εξειδικευμένο service

Υπάρχει ακόμα ο μύθος για τα υβριδικά αυτοκίνητα, πως έχουν «δύσκολο» service, με απαιτητικές τεχνικές εργασίες.

Πώς το λύνει η Suzuki: Το Εξουσιοδοτημένο Δίκτυο Επισκευαστών Suzuki σε όλη την Ελλάδα με έμπειρους τεχνικούς, που γνωρίζουν κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια των hybrid Suzuki, μπορεί να αναλάβει ακόμα και τις πιο δύσκολες και σύνθετες τεχνικές εργασίες. Επίσης, στο πλαίσιο του Suzuki Service θα βρεις καταπληκτικές προσφορές, όπως τα Drive ’ n’ Smile 5+ προνομιακά πακέτα συντήρησης για αυτοκίνητα άνω των 5 ετών.

Αξίζει το υβριδικό αυτοκίνητο τελικά;

Τα πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων είναι πολλά για κάθε τύπο οδηγού. Η δυνατότητα να ελέγχεις τα έξοδά σου στο τέλος του μήνα, να «ανακουφίζεις» την τσέπη σου στο τέλος του χρόνου, ο ήρεμος ήχος μετακίνησης, τα οφέλη προς το περιβάλλον, η απολαυστική οδήγηση στην πόλη ή σε off-road διαδρομές και τα δεκάδες ακόμα χαρακτηριστικά τους, κάνουν τα υβριδικά αυτοκίνητα από τις καλύτερες και έξυπνες επιλογές μετακίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το 2018, στην ελληνική αγορά, τα υβριδικά αυτοκίνητα καταλάμβαναν μόλις το 6,1%, ενώ το 2023 το 37,5%. Δηλαδή περισσότερα από 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα διαθέτουν υβριδική τεχνολογία.

Με ένα υβριδικό και τόσα πλεονεκτήματα, δεν έχασε ποτέ κανείς!

Τα υβριδικά αυτοκίνητα συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά δύο κόσμων «παντρεύοντας» τα οφέλη των κινητήρων εσωτερικής καύσης με τα πλεονεκτήματα του ηλεκτροκινητήρα. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να τερματίσεις τη σχέση σου με το παλιό σου αυτοκίνητο και αναζητάς νέες επιλογές, καλό είναι να κάνεις μία στάση από τα υβριδικά αυτοκίνητα της Suzuki που - με τόσο περιπετειώδη και οικονομικό χαρακτήρα - σίγουρα θα εκπλαγείς.