Service αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: Τι πρέπει να ελέγξεις

 

Το Καλοκαίρι πέρασε, το μαύρισμα ίσως έχει υποχωρήσει, οι υποχρεώσεις σιγά-σιγά μας επιστρέφουν στην κανονικότητα. Μέσα στη λίστα με τα… καθήκοντα του Σεπτέμβρη, ένα μέρος της ενέργειάς σου πιθανόν να εστιάζει και στο αυτοκίνητό σου, αφού οι δικές σου διακοπές είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογες με τη δική του ηρεμία και καλοπέραση. Έτσι λοιπόν, το service αυτοκινήτου μετά τις διακοπές ακούγεται σχεδόν επιτακτική ανάγκη, ειδικά αν δεν είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως.

Απαιτητικοί και δύσβατοι δρόμοι που επιβάρυναν ανάρτηση και ελαστικά, απανωτά σταμάτα-ξεκίνα, υψηλές θερμοκρασίες, κλιματιστικό που έκανε «υπερωρίες», άμμος στα φίλτρα  αέρα και πολλά ακόμα ανοιχτά μέτωπα, μετατρέπουν τη συντήρηση αυτοκινήτου αναγκαία για την μακροζωία του και την καλή του κατάσταση. Είναι αλήθεια πως για να σε οδηγεί παντού, πρέπει κάποιες φορές να το οδηγείς σε συνεργείο.

Έτσι, στη Suzuki φροντίζουμε να μην αναβάλεις άλλο τη φροντίδα του αυτοκινήτου σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με τα προνομιακά πακέτα προσφορών service αυτοκινήτου Drive ‘n Smile για οχήματα άνω των 5 ετών αλλά και ένα πλήρες και άμεσα προσβάσιμο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Suzuki. 

Έλεγχος αυτοκινήτου: 8 must σημεία για να τσεκάρεις αν όντως χρειάζεσαι service μετά τις διακοπές

Αν το αυτοκίνητό σου πέρασε πολλές ώρες στον δρόμο και «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα μέσα σε χωματόδρομους με λακκούβες, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες, τότε χρειάζεται να κάνεις έναν γρήγορο τεχνικό έλεγχο αυτοκινήτου για να ελέγξεις σε τι κατάσταση βρίσκεται. 

Οι βασικές ενδείξεις που δείχνουν ότι το αυτοκίνητό σου θέλει service.

  • Κατανάλωση: Η μειωμένη λίπανση των κινούμενων μερών του κινητήρα λόγω της φθοράς λόγω χρήσης του λιπαντικού, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. 
  • Μειωμένη απόδοση κινητήρα: Έχει μειωμένες επιδόσεις και ανταποκρίνεται καθυστερημένα κάθε φορά που πατάς γκάζι και θέλεις να ανεβάσει στροφές.  
  • Θόρυβοι κινητήρα: Αυξάνεται ο λειτουργικός ήχος του κινητήρα. 
  • Σκόνη από κλιματισμό: Οι αεραγωγοί έχουν συγκεντρώσει σκόνη και χρειάζονται καθαρισμό και έλεγχο του φίλτρου καμπίνας.
  • Φθαρμένα ελαστικά:  Το πέλμα έχει μικρότερο βάθος από το νόμιμο ελάχιστο βάθος (1,6 mm), έχει φθορές, ρωγμές ή σκισίματα, αποχρωματισμούς ή εξογκώματα.  
  • Μη λειτουργικοί υαλοκαθαριστήρες: Δεν καθαρίζουν σωστά τα μάκτρα και τα μπεκ ψεκασμού δεν είναι σωστά κεντραρισμένα.
  • Έλεγχος στάθμης υγρού ψυγείου: Χρειάζεται έλεγχος για να δεις αν η στάθμη είναι χαμηλή και αν χρειάζεται αναπλήρωση το ψυκτικό υγρό. 
  • Κατάσταση μπαταρίας: Αν αργεί η μίζα να γυρίσει τον κινητήρα και η ένταση των φώτων μειώνεται, τότε χρειάζεται έλεγχο η απόδοση της μπαταρίας. 

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές ενδείξεις ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση ένα μηχανικός. 

Service αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: Γιατί είναι η κατάλληλη εποχή να το κάνεις τώρα.

Το αυτοκίνητό σου είναι ένα από τα πιο πολύτιμα «εργαλεία» που έχεις στην καθημερινότητά σου και σε συνοδεύει -κυριολεκτικά- παντού. Μετά τις διακοπές το καλοκαίρι και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, είναι η πιο κατάλληλη εποχή για έλεγχο και συντήρηση αυτοκινήτου ώστε να αποφύγεις τις εκπλήξεις και το φαινόμενο της «χιονοστιβάδας» που μπορεί να προκύψει από μία μικρή βλάβη και να οδηγήσει σε πιο απαιτητική επισκευή αυτοκινήτου.

Επίσης, ειδικά στην περίπτωση που ταλαιπωρήθηκε λίγο παραπάνω στις διακοπές, έχεις έναν και περισσότερους λόγους να χαρίσεις και σε εκείνο μία σύντομη ανανέωση. Επομένως το Φθινόπωρο είναι ένα καλό timing για να εξασφαλίσεις την ασφάλεια των διαδρομών σου και την σταθερότητα του ετήσιου προϋπολογισμού σου -χωρίς απρόοπτα έξοδα στο συνεργείο.

Μικρό ή μεγάλο service; Τι χρειάζεται μετά τις διακοπές ένα όχημα;

Αν θέλεις το αυτοκίνητό σου να είναι σαν «καινούργιο», σίγουρα θα πρέπει να τηρείς τα διαστήματα service -είτε αφορά μικρό σέρβις αυτοκινήτου, είτε μεγάλο- ανάλογα το μοντέλο που έχεις, όπως αυτά ορίζονται από τον κατασκευαστή. Συνήθως αυτά γίνονται κάθε 15.000 - 20.000 χλμ ή κάθε έτος. Ωστόσο, το κατάλληλο service αυτοκινήτου μετά τις διακοπές θα εξαρτηθεί από τις μεμονωμένες ανάγκες συντήρησης που έχει το αυτοκίνητό σου.

Service σε υβριδικά αυτοκίνητα, αλλάζει κάτι;

Τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα SUV, όπως και ένα τυπικό βενζινοκίνητο μεγάλο ή ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, χρειάζονται service που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή λαδιών ή μπουζί, συντήρηση φρένων, έλεγχο ψυκτικού υγρού και πολλά ακόμα που συναντάς και στο τυπικό service αυτοκινήτου. Τα καλά νέα είναι πως τα hybrid έχουν ορισμένα εξαρτήματα και μηχανικές δυνατότητες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα συμβατικά. Για παράδειγμα, ο χρόνος αντικατάστασης των λιπαντικών και του ψυκτικού υγρού κινητήρα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την πλειονότητα των μοντέλων με συμβατικούς κινητήρες.

Το «αιώνιο» δίλημμα: Post-Summer Service σε εξουσιοδοτημένο επισκευαστή ή ανεξάρτητο συνεργείο αυτοκινήτου;

Σίγουρα έχεις βρεθεί και εσύ στο δίλημμα, να το πας σε ανεξάρτητο συνεργείο. Τι μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για την τσέπη σου αλλά και την ποιότητα του service; Επιστρέφοντας από τις διακοπές ζυγίζεις τις επιλογές σου με βάση την εμπιστοσύνη που έχεις στον κάθε επαγγελματία, τα ανταλλακτικά που θα βρεις, την τιμολόγηση και τις ανάγκες του αυτοκινήτου σου. Εκ πρώτης όψεως μπορεί το service αυτοκινήτου σε ανεξάρτητο συνεργείο να φαίνεται πιο οικονομικό, ωστόσο στην πραγματικότητα το πληρώνεις πιο ακριβά.

Πλεονεκτήματα εξουσιοδοτημένου επισκευαστή:

  • Διαφάνεια στην τιμολόγηση
  • Εγγύηση 2 ετών σε εργασία και ανταλλακτικά
  • Γνήσια ανταλλακτικά με έκπτωση, ανάλογα με την ηλικία του οχήματος σου. Όσο μεγαλώνει το αυτοκίνητό σου, τόσο σε επιβραβεύουμε με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης.
  • Άτοκες δόσεις
  • Διατήρηση υψηλής μεταπωλητικής αξίας του αυτοκινήτου, όταν έρθει η ώρα να πουληθεί σαν μεταχειρισμένο


Για το Suzuki σου πάντως ένα είναι σίγουρο: Οι Εξουσιοδοτημένοι Επισκευαστές έχουν πιστοποίηση από το εργοστάσιο της Suzuki Motor Corporation. Όλοι οι τεχνικοί μας ξέρουνε σε βάθος κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια και σε όλο το επίσημο δίκτυο επισκευαστών μας θα βρεις γνήσια ανταλλακτικά, για φροντίδα αυτοκινήτου που ξεπερνά τις προσδοκίες. 

Προνομιακά πακέτα συντήρησης Drive 'n Smile 5+ 

Μετά τις διακοπές, επιστρέφουμε και εμείς στη Suzuki δυναμικά με επέκταση σε πακέτα προσφορών service αυτοκινήτου Drive 'n Smile 5+ (για οχήματα άνω των 5 ετών) για αμάξια που θέλουν έλεγχο συντήρησης και ιδιοκτήτες που θέλουν να κρατήσουν το “Suzuki τους, Suzuki!”. Ανακάλυψε τις πιο οικονομικές τιμές στο service αυτοκινήτου και τους πιο καταρτισμένους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς για να πάρεις το «πράσινο» φως στην ασφαλή οδήγηση.

Πιο αναλυτικά, στη Suzuki αντιπροσωπεία θα βρεις ότι χρειάζεται το αμάξι σου:Λιπαντικό Service  

  • Service ετήσιο μικρό
  • Service ετήσιο μεγάλο
  • Αλλαγή τακάκια εμπρός   
  • Αλλαγή σετ συμπλέκτη
  • Αλλαγή μπαταρίας
  • Αλλαγή υγρών φρένων
  • Απολύμανση & έλεγχος κλιματιστικού
  • Αλλαγή Ιμάντα εκκεντροφόρων
  • Αλλαγή Ιμάντα εκκεντροφόρων, αντλίας νερού & αντιψυκτικά 

 

Back to… Service λοιπόν αυτό το φθινόπωρο;

Μπορεί κάποιοι να έχουν ξεκινήσει ήδη τα «Καλό Χειμώνα», αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα, χρειάζεται να φροντίσεις από τώρα το αυτοκίνητό σου… για να πάρει τα βουνά. Το σίγουρο είναι πως με την κατάλληλη φροντίδα και το σωστό “timing” μετά τις διακοπές, ένα Suzuki service αρκεί για να έχεις το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση και εσύ να βρίσκεσαι σε απόλυτη ετοιμότητα για τη νέα σεζόν.