Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα αυτοκίνητα SUV, Crossover & 4x4

Συχνά οι καταναλωτές αναρωτιούνται ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτοκινήτων SUV, Crossover και 4x4. Οι διαφορές αυτές δεν είναι τόσο εμφανείς καθώς οι κατηγορίες αυτές έχουν πολλές ομοιότητες και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους δεν είναι τόσο ευδιάκριτη.

Ορισμένα αυτοκίνητα δεν ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε μία κατηγορία, αφού τα χαρακτηριστικά τους επιτρέπουν την ένταξή τους και σε άλλες κατηγορίες ταυτόχρονα.

Ωστόσο, ο ορισμός της κάθε κατηγορίας είναι σημαντικός ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητός ο χαρακτήρας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου αυτοκινήτου.

H τετρακίνηση, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, οι επιδόσεις σε δύσκολες συνθήκες, η εύκολη πρόσβαση και οι μεγάλοι χώροι αποτελούν χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε 4WD μοντέλα αυτοκινήτων. Όμως οι μικρές διαφορές είναι αυτές που θα καθορίσουν τελικά αν ένα μοντέλο ανήκει στην κατηγορία 4x4, SUV, Crossover ή σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Σε αυτό το σημείο θα επικεντρωθούμε στην περιγραφή των τριών αυτών κατηγοριών τονίζοντας και πάλι την δυσκολία στον ακριβή διαχωρισμό τους.

 

Αυτοκίνητα 4x4

Τα αυτοκίνητα 4x4 είναι μεγάλα σκληροτράχηλα αυτοκίνητα φτιαγμένα για όλες τις επιφάνειες και τις καιρικές συνθήκες. Παλιότερα τα 4x4 ήταν συνήθως αργά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν κυρίως για μετακινήσεις σε βουνά, χιόνια, άμμο, λάσπη και άλλες ανώμαλες επιφάνειες. Πλέον δεν ισχύει αυτό, αφού τετρακίνηση συναντάμε πολύ συχνά στους δρόμους της πόλης, ακόμα και σε αυτοκίνητα με εμφάνιση ενός compact ή hatchback αυτοκινήτου. Το σύστημα τετρακίνησης έχει εξελιχθεί και μπορεί να ενσωματωθεί σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του ευρύ κοινού.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η ικανότητά τους να μετακινούνται σε κακοτράχηλους δρόμους, ενώ παλιότερα ήταν και η επιβλητική εμφάνισή τους λόγω του ψηλού αμαξώματος και των μεγάλων τροχών. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η εμφάνιση δεν αποτελεί πια βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα, αφού η τετρακίνηση εξελίχθηκε στην πορεία των χρόνων και ενσωματώθηκε ακόμα και σε μικρά αυτοκίνητα πόλης βάσει των απαιτήσεων των αγοραστών.

Τα θετικά χαρακτηριστικά ενός 4x4 αυτοκινήτου είναι η πρόσφυση στο έδαφος και η αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες αφού δεν επηρεάζονται από αυτές. Ο οδηγός συνεχίζει να έχει πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου χωρίς τον φόβο ολισθηρότητας. Γενικά τα 4x4 είναι πολύ ικανά, ασφαλή αυτοκίνητα και πάνε παντού!

Τα αυτοκίνητα 4x4 της Suzuki είναι:

  • Suzuki Ignis (ALLGRIP AUTO)
  • Suzuki Swift (ALLGRIP AUTO)
  • Suzuki Jimny (ALLGRIP PRO)
  • Suzuki Vitara (ALLGRIP SELECT)
  • Suzuki S-cross (ALLGRIP SELECT)

 

Αυτοκίνητα SUV

Τα αυτοκίνητα SUV ή αλλιώς Sport Utility Vehicle είναι μεγάλα αυτοκίνητα φτιαγμένα για εντός και εκτός δρόμου διαδρομές, μπορούν να κινηθούν με άνεση τόσο σε τραχύ έδαφος όσο και στην άσφαλτο.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι οι μεγάλοι χώροι, τα προστατευτικά στο κάτω μέρος, τα φτερά και η απόσταση από το έδαφος. Τα περισσότερα SUV έχουν σύστημα τετρακίνησης, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού δεν αποτελούν ένα καθαρόαιμο 4x4. Μπορεί δηλαδή να μοιάζουν με 4x4, αφού υιοθετούν πολλά από τα χαρακτηριστικά του, αλλά στην ουσία η συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων μπορεί να έχει κίνηση μόνο στους δύο τροχούς, ανάλογα την έκδοση του μοντέλου.

Τα θετικά χαρακτηριστικά ενός SUV αυτοκινήτου είναι ο συνδυασμός άνεσης, πρακτικότητας και μεγάλης ευελιξίας στην πόλη με καταπληκτικές επιδόσεις εκτός δρόμου, ενώ αξιοσημείωτη είναι η πολύ καλή ορατότητα που προσφέρει στον οδηγό του.

Τα αυτοκίνητα SUV της Suzuki είναι:

  • Suzuki Ignis
  • Suzuki Jimny
  • Suzuki Vitara
  • Suzuki S-cross

 

Αυτοκίνητα Crossover

Τα αυτοκίνητα Crossover είναι διασταύρωση δύο κατηγοριών, συνδυάζουν χαρακτηριστικά ενός κλασικού μοντέλου αυτοκινήτου μικρομεσαίας κατηγορίας και ενός SUV. Για παράδειγμα, Crossover θεωρείται ένα αυτοκίνητο Compact ή Coupe που εμφανίζει στοιχεία SUV.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι μοιάζουν με υπερυψωμένα compact αυτοκίνητα και είναι ιδανική επιλογή για την σύγχρονη οικογένεια αφού συνδυάζουν τα θετικά χαρακτηριστικά ενός compact αυτοκινήτου με την premium εμφάνιση.

Τα θετικά χαρακτηριστικά ενός Crossover αυτοκινήτου είναι η εμφάνιση, οι χώροι, οι αποθηκευτικοί χώροι, η εύκολη πρόσβαση επιβατών και οι οικονομικοί κινητήρες για μια value-for-money αγορά αυτοκινήτου. Τα Crossover καλύπτουν πλήρως την ανάγκη για πρακτικότητα και ασφάλεια που έχει η σύγχρονη οικογένεια.

Τα αυτοκίνητα Crossover της Suzuki είναι:

  • Suzuki S-cross

Όπως προαναφέρθηκε η επιλογή του κατάλληλου μοντέλου εξαρτάται πρωτίστως από τις ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν. Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, τα αυτοκίνητα της Suzuki είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς τόσο σε τεχνικά χαρακτηριστικά όσο και στον μοναδικό χαρακτήρα που αποπνέουν.

Εξειδικευμένοι συνεργάτες μας είναι στη διάθεση σας ώστε να σας εξυπηρετήσουν με τον βέλτιστο τρόπο και να σας κατευθύνουν με βάση αυτό που χρειάζεστε. Μπορείτε να βρείτε τον κοντινότερο συνεργάτη από το Επίσημο Δίκτυο Suzuki και να απολαύσετε την οδηγική εμπειρία των αυτοκινήτων Suzuki με ένα προγραμματισμένο Test Drive στο μοντέλο που επιθυμείτε, ώστε να δείτε από κοντά όλα όσα υπόσχεται η νέα γενιά αυτοκινήτων της Suzuki.